2017. október 20., péntek

Gombavadászatra föl!

Itt az ősz, itt van újra! A hűvös hajnalokon, szarvasbőgésen, dámbarcogáson és gyönyörű színeken kívül ilyenkor az erdő más ajándékokkal is kecsegtet. A legtöbb gombafaj ebben az esős, de még kellemesen és langyos időben fejleszt termőtestet.

A gombáktól sok természetjáró tart, pedig különösebben nem kell félni tőlük. Persze számos súlyosan mérgező gombafaj található hazánkban, olyan azért nincsen, amely érintésre ölne :). Kis tapasztalattal már fel lehet ismerni a leggyakoribb ehető és mérgező fajokat, amelyeket kinézetük szerint elkülönítve -jól szellőző- tárolóba gyűjtve már vihetünk is a piacokra egy ingyenesen gombavizsgálatra.

Vannak azonban olyan szabályok és jó tanácsok, amelyeket érdemes gombászat közben betartani:

- Ha nem bízunk a szaktudásunkban a gyűjtött gombákat mindenképp mutassuk  be egy gombaszakellenőrnek. A gombák bevizsgálása piacokon ingyenesen elvégezhető. Sőt, az ott dolgozó gombavizsgálótól még tanulhatunk is!

- A gombák termőrétegében találhatók a spórák, amelyek a gomba ivartalan szaporodásában játszanak fontos szerepet. Éppen ezért, a fel nem szedett termőtesteket mindig kíméljük meg! Ne rúgjuk fel a gombákat és ne szedjük le, ha tudjuk, hogy úgysem fogyasztjuk el az adott példányt!

- Van néhány súlyosan mérgező faj, amelyek ismerete szükséges mielőtt neki látunk autodidakta módon gombászni. A súlyos vagy gyakori mérgezéseket okozó fajok a következők: gyilkos galóca, sárga kénvirággomba, téglavörös susulyka, fenyves sisakgomba, mérges pókhálósgomba, sárguló pereszke, karbolszagú csiperkevilágító tölcsérgomba, hánytató galambgombagyökeres tinórufarkas tinóru és sátántinóru. Természetesen számos egyéb mérgező gombafaj található hazánkban, de a fent felsorolt fajokkal vagy gyakran lehet találkozni (pl. karbolszagú csiperke, téglavörös susulyka) vagy súlyosan mérgezőek (pl. gyilkos galóca, fenyves sisakgomba, mérges pókhálósgomba), így felismerésük kiemelkedő fontosságú. A lista nem teljes, de e fajok biztos megismerése már jó kiindulási alapot adhat ahhoz, hogy ne bőgjünk le nagyon a gombaszekellenőr előtt a piacon :).

- Ma Magyarországon egy fő, engedély nélkül két kilogramm gombát gyűjthet, az erdei melléktermékgyűjtés egyik formájaként. Magánterületeken azonban a tulajdonos engedélye szükséges a gombagyűjtéshez.

- Öreg, kukacos, úgynevezett "féregrágta" gombát ne gyűjtsünk!

- Hazánkban 58 védett gombafaj található, ezek gyűjtése engedély nélkül tilos!

- A gombákat jól szellőző dobozba, kosárba vagy szövetszatyorba gyűjtsük, mert zárt tárolókban a gomba "megizzadhat" (nyálkás lesz és hamar megromlik).

- A fogyasztásra szánt és bevizsgált erdei gombákat hűtőben sem tárolhatjuk sokáig (egy-két napon belül fel kell használni).

Irány az erdő :)! Gombát mindig felelősségteljesen gyűjts, ha nem vagy biztos egy fajban, csak néhány termőtestet szedj le, jól elkülönítve más fajoktól és irány egy piac :)!

Kedvcsinálónak néhány kép! Felismeritek a fajokat?














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése