2016. december 12., hétfő

Birkavágás - Második menet




Lezajlott a második menet is! Múlt héten szombaton (12.03.) este 11 körül fejeztük be a hurkák töltését. Egy kényelmes hét órás indítással hét állat levágására került sor. Előtte viszont dallamos Benny Hill zenére kergettük a birkákat körbe-körbe a mezőn mire sikerült bezárni őket a karámba. Bájron böllérkedet (duhajkodott), Patkó Laci fogta a bestiát, Niki pedig a vért gyűjtötte lavórba. Egy esetben mondjuk a birka carotis communis verőerének mértani pontosságú felnyitása azt eredményezte, hogy Nikinek még a füléből is vér csöpögött. (Tudjuk, ugye-e? Vénás vérzés: sötét, egyenletesen folyó. Artériás: élénk piros, sikítva spriccelős.)


Kb. 13-an voltunk az egész birkavágáson, de a csapat nagyja a véres részekben nem vett részt, hanem előkészítette a konyhában a további feladatokhoz szükséges cuccokat (pl. lavór, hagyma, kések…). Az állatokról viszonylag gyorsan lekaptuk a szőrt és a zsigerelés is hamar ment. Ebéd után nem sokkal már a készen voltunk a bontással is. Amúgy köszönjük az „első menetes” birkavágóknak a munkát, az ő általuk készített hurkát csámcsogtuk el ebédre :). Kaja után Niki és Bájron elkezdték tisztogatni a bontott húsokat. A faggyú nagyja lekerült a juhokról, de két faluval odébb is lehetett hallani, ahogy Nikiék vacogó fogai összeütődnek a kis ház erkélyén. A fagyhalott jegesmedvéket konténerrel kellett elszállítani a kertből és estére még csak hidegebb lett…




Közben a kamrában Koncz Marciék nekiláttak a hurka fűszerezés és töltés örökkévalóságnak tűnő folyamatának. A konyhás csapat Márti és Rolcsi vezetésével elkészült az isteni birkapörkölttel (amiből mindenki tudott haza is vinni!). A csapat jelentős része éjfél előtt hullafáradtan nyugovóra tért, de azért maradtak olyanok is, akik hajnalig tartó diszkrét gentry teázással ünnepelték a birkatort.


Vasárnap takarítás és mosogatás volt egész délelőtt. Szerintem csak a szomszéd bontatlan étkészletére nem került vér. Olyan helyekről vakargattuk a faggyút és vért, ahol birka bizonyítottan nem járt az elmúlt tíz éveben. A takarításon kívül minden szuper volt. Januárban lehet, hogy lesz még egy vágás. Legyen? Gyertek minél többen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése